Adjiedj Bakas: "We gaan een tijdperk van slowbalisering tegemoet"

 

We gaan een tijdperk van slowbalisering tegemoet, waarbij globalisering zal vertragen en meer mensen terug zullen keren van de stad naar het platteland. Ook zal het economische zwaartepunt weer verschuiven van de Westerse wereld richting Azië. Dat zegt trendwatcher Adjiedj Bakas in gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer van Holland Gold. Deze veranderingen zullen gepaard gaan met een tijdperk van chaos, zoals hij ook beschrijft in zijn nieuwste boek.

Volgens Bakas zijn de eerste tekenen van deze economische machtsverschuiving nu al zichtbaar. Hij noemt bijvoorbeeld het klimaatbeleid in de Westerse wereld, die volgens de trendwatcher volledig is losgeraakt van de realiteit. De oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland hebben laten zien dat onze economie zonder olie en gas niet kan functioneren en dat de energietransitie een illusie is. Het klimaatbeleid is volgens Bakas tekenend voor een Europa dat op het hoogtepunt van haar macht is, omdat het beleid geen binding meer heeft met de economische realiteit.

Na een tijdperk van welvaart en overvloed moeten we ons nu voorbereiden op een tijdperk van schaarste, aldus de trendwatcher. Dat betekent dat we creatiever moeten omgaan met de middelen die we hebben en dat we meer moeten innoveren. Maar ook dat we het decadente klimaatbeleid en stikstofbeleid van de afgelopen jaren kritisch tegen het licht moeten houden. Deze tijd biedt echter ook kansen. Zo is Bakas positief over beleggen in opkomende economieën en nieuwe technologische innovaties. Klik hier of op de onderstaande video om de aflevering te bekijken

Adjiedj Bakas over het tijdperk van chaos, nieuwe lockdowns, "klimaatgekte" & slowbalisering

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.