ABN Amro verwacht hogere zilverprijs


Volgens de ABN Amro is er een grote kans dat de zilverprijs de komende twee jaar zal stijgen. In een nieuw rapport schrijft analiste Georgette Boele dat het edelmetaal dit jaar hard is afgestraft, maar dat de toekomst er gunstig uitziet. Ze verwacht dat de vraag naar zilver in belangrijke afzetmarkten als China en India zal toenemen.

Boele verwacht ook een herstel van de Indiase roepie en de Chinese yuan, waardoor consumenten meer zilver zullen kopen. Daarnaast verslechtert het vooruitzicht voor de Amerikaanse dollar, waar edelmetalen als goud en zilver doorgaans van profiteren.

Zilverprijs onder druk

De zilverprijs is sinds het begin van dit jaar bijna 9% gedaald en deed het daarmee beduidend slechter dan andere edelmetalen. Volgens Georgette Boele heeft het edelmetaal last van een sterkere dollar en de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Ook zakte de koers van de Chinese yuan, waardoor het voor Chinese consumenten duurder werd om zilver te kopen. Het negatieve sentiment ten aanzien van zilver zien we ook terug op de termijnmarkt, waar speculanten netto een shortpositie aanhouden. Dat betekent dat ze eerder een prijsdaling dan een prijsstijging verwachten.

Deze negatieve factoren zullen volgens de analiste van de ABN Amro binnen afzienbare tijd weer omkeren ten gunste van de edelmetalen. Zo verwacht de bank dat de waarde van de dollar zal gaan dalen. Ook de rente op staatsobligaties zal volgens de bank omlaag gaan, waar zilver van kan profiteren. Een sterkere yuan en roepie zal een impuls geven aan de vraag naar sieraden, zo schrijft de ABN Amro in het rapport.

Zilverprijs toont dit jaar een sterke correlatie met de yuan / Speculanten zijn zeer negatief over zilver (Bron: ABN Amro)

Positief vooruitzicht voor zilver

Wanneer het sentiment in de zilvermarkt omkeert kan er een snelle koersstijging volgen, zo verwacht analiste Boele. Als beleggers weer optimistisch worden over het edelmetaal zullen speculanten hun shortpositie moeten afdekken. Daarvoor moeten ze veel zilver kopen, waardoor de prijs tot boven het 200-daags gemiddelde kan breken.

Volgens de bank is zilver momenteel goedkoop en is het opwaartse potentieel veel groter dan het neerwaartse potentieel. ABN Amro verwacht dat de prijs van het edelmetaal eind volgend jaar op $18 en eind 2020 op $20 per troy ounce staat.

Koersdoelen edelmetalen (Bron: ABN Amro)