Aandelenmarkt bereikt hoogste waardering sinds 1999

De maatregelen tegen het coronavirus hebben een grote impact op de economie, maar dat lijkt beleggers niet af te schrikken. De aandelenmarkt is al grotendeels hersteld van de scherpe correctie eerder dit jaar, terwijl de winstverwachtingen nog steeds ruim 20% lager liggen dan voor de crisis. Het gevolg is dat aandelen gemeten naar de koers/winst verhouding op dit moment even duur zijn als tijdens de dotcom bubbel in 1999. Ook zijn aandelen op basis van deze indicator nu veel duurder dan voor de coronacrisis.

Hoe komt het dat beleggers massaal in aandelen stappen? Een mogelijke verklaring is dat beleggers nog steeds rekening houden met een V-vormig herstel van de wereldeconomie, waarbij de vraag weer aantrekt en bedrijfswinsten zullen herstellen. Een andere verklaring is dat het door de daling van de rente aantrekkelijker is geworden om in aandelen te beleggen. Naast een mogelijke koersstijging leveren aandelen ook dividend op. Dat dividend is inmiddels hoger dan de rente op spaargeld of staatsobligaties. Ook dat maakt beleggen in aandelen interessant voor spaarders die een hoger rendement zoeken.

Zijn aandelen overgewaardeerd?

Op basis van de koers/winst verhouding zou je zeggen dat aandelen momenteel relatief duur zijn geworden. De winsten van veel bedrijven zijn aanzienlijk verslechterd. Ook is de verwachting dat de coronacrisis gevolgen zal hebben voor de reële economie. Meer faillissementen en een oplopende werkloosheid zullen het besteedbaar inkomen van veel huishoudens negatief beïnvloeden en daarmee ook de winstverwachting van veel beursgenoteerde bedrijven. Of de bedrijfswinsten weer zullen terugkeren naar het niveau van begin dit jaar is dus nog maar zeer de vraag.

De rally lijkt dan ook vooral gedreven te worden door maatregelen van centrale banken. Door nieuwe opkoopprogramma's is de rente op staatsleningen verder gedaald, waardoor het dividendrendement van aandelen gunstiger is. Een andere verklaring is dat beleggers erop speculeren dat centrale banken in de toekomst ook aandelen gaan kopen. ECB-bestuurslid Robert Holzmann heeft eerder deze maand gezegd dat het opkopen van aandelen niet uitgesloten kan worden. In Japan koopt de centrale bank al aandelen, namelijke via zogeheten exchange traded funds.

Onder normale omstandigheden worden aandelen gewaardeerd op basis van onderliggende activa en verwachte bedrijfswinsten, maar in een wereld met zeer lage en zelfs negatieve rente gelden andere regels. Ook defensieve beleggers zoeken dan hun toevlucht in aandelen, omdat die meer rendement opleveren dan obligaties. Dat heeft een prijsopdrijvend effect op de aandelenmarkt.

Lees ook: Warren Buffett laat aandelen links liggen

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines