Ondanks de huidige economische situatie meldt het financieel dagblad dat de dividendbetalingen van Nederlandse beursfondsen toeneemt.

Naar schatting zal dit jaar ongeveer 7% meer dividend uitgekeerd worden dan in 2011. Dit is gebaseerd op de verwachting van analisten van 19,4 miljard euro aan uitkeringen van bedrijven uit de AEX en de Midkap index.

De verwachting is dat het dividendrendement voor de AEX bedrijven uitkomt op 3,6%. Voor de Midkap index is het verwachte rendement zelfs 4,3%. Toch ligt dit dividendrendement 0,5% lager dan het Europese gemiddelde, maar ruim hoger dan bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500.

Een belangrijke oorzaak van deze dividendgroei is de dividendstijging van Shell. Daarnaast wordt er een dividendstijging verwacht voor banken en verzekeraars, zoals ING.

Deze dividendgroei vertegenwoordigd een sterke balans en grote kaspositie, aldus het financieel dagblad. Tegelijk laat dit ook zien dat deze bedrijven hun kaspositie niet kunnen of durven aan te wenden voor verdere groei door investeringen en overnames. Toch is een hoog dividend goed voor het vertrouwen. Een dividendverlaging zou juist gezien worden als teken van zwakte en kan het aandeel onderuit halen.

Een verhoging van dividend kan ook juist reden zijn tot koop van het aandeel. Helemaal in deze periode waarin de rente op veilige staatsobligaties onder druk staat.

Bron: fd.nl