Er zijn steeds meer Amerikaanse partijen die slechte leningen van Europese banken opkopen. Deze leningen kunnen tegen dumpprijzen worden overgenomen, omdat de Europese banken hun balansen moeten opschonen om te kunnen voldoen aan de hogere internationale kapitaaleisen.

Deze situatie voelt wat wrang voor partijen. Enkele jaren geleden waren het juist de Amerikaanse banken die verpakte hypotheekleningen doorverkochten aan Europese banken voor de volle prijs. Door deze leningen te verpakken en te herverpakken waren de risico’s niet meer inzichtelijk. Het gevolg hiervan wat de kredietcrisis, waarvan veel banken nog niet hersteld zijn.

Toch zijn met name de Spaanse en Ierse banken genoodzaakt deze verliesgevende kredieten af te stoten. Het financieel dagblad meldt dat alleen al de Spaanse banken de komende 12 maanden ongeveer 10 tot 15 miljard euro aan leningen moeten verkopen.

KPMG verwacht dat de schuldenhandel in 2014 en 2015 een nieuw hoogtepunt zal bereiken, aldus het financieel dagblad. Dit wordt veroorzaakt doordat dan de Zuid Europese banken de goedkope leningen van de ECB moeten terugbetalen. Daarnaast komen de nieuwe kapitaaleisen dichterbij.

Bron: fd.nl