Het bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration heeft in de laatste twee jaar bijna 2800 baren edelmetaal opgedoken. Duikers hebben in het wrak van het Britse vrachtschip SS Gairsoppa in totaal 109 ton zilver met een waarde van 36 miljoen dollar naar boven gehaald. Het zivler ligt inmiddels op een veilige locatie in Groot-Brittannië.

 

In 1941 voer de SS Gairsoppa met een lading zilver, ruw ijzer en thee van Calcutta in India naar Liverpool. Het schip werd tijdens deze reis op enkele honderden kilometers uit de Ierse kust getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. Het wrak ligt op een diepte van 4700 meter op de bodem van de Atlantische Oceaan. 

 

De SS Gairsoppa werd in 2011 ontdekt door Oddyssey Marine en kreeg toestemming om het zilver uit het wrak te bergen. Vorig jaar werden 1218 zilverbaren gevonden en in de afgelopen weken waren het er nog eens 1574. Naar schatting is 99 procent van de zilvervoorraad van de Gairsoppa geborgen.

 

Het zilver vertegenwoordigde in 1941 een waarde van 630.000 dollar; inmiddels wordt de waarde geschat op 36 miljoen dollar. Het bergingsbedrijf mag 80 procent van de opbrengst opstrijken, de rest is voor de Britse schatkist. 

bron: nos.nl