items€ 0,00

 

 Uw product is toegevoegd.

Afrekenen

 
 

items€ 0,00

 

Ga direct naar hoofd-inhoud »

Gouden Tientje Nederland

Direct leverbaar
€ 188,00

Snel overzicht

Gouden tientjes zijn fantastische munten uit de hoogtijdagen van Europa en dienden jaren geleden als wettig betaalmiddel. Onze Hollandsche Florijn was gebaseerd op een goudstandaard. Het gouden tientje is tot op de dag vandaag de meest befaamde munt van ons Koninkrijk.

De gouden tientjes zijn geslagen in 6,72 gram goud met een zuiverheid van 90% puur goud. De gouden tientjes zijn in omloop geweest en kunnen gebruikerssporen bevatten. Ze worden in diverse jaartallen geleverd.
Aanbieding
Direct beschikbaar

Nederlands Gouden Tientje

Meer afbeeldingen

  • Nederlands Gouden Tientje

Extra informatie

Land van herkomst Nederland
Afmetingen Ø 22.50 mm
Gewicht (gram) 6.7200
Zuiverheid 900
Voorraad status Direct leverbaar
Producent Koninklijke Ned. Munt

Details

Bepaalde gouden tientjes zijn zeer gewilde verzamelitems voor Nederlanders. De gouden tien gulden munt Koningin Wilhelmina met los haar, die in de volksmond “Willemientje” wordt genoemd en is geslagen tussen 1892 en 1897, is zo’n bijzonder verzamelstuk. Het is bovendien één van de schaarse portretten van de jonge Wilhelmina op het Nederlandse gouden tientje.

Munttekens en muntmeestertekens van gouden tientjes

Over het algemeen bevatten de meeste munten munttekens en muntmeestertekens. Deze munttekens geven aan in welk munthuis de munt is geslagen. De muntmeestertekens geven aan door welke muntmeester de munt geslagen is. Bij sommige munten staan ook de initialen van deze muntmeester erin geslagen.

In 1816 werd bepaald dat de Nederlandse munten over een muntteken en een muntmeesterteken moesten bezitten. Voor 1816 werd maar één van deze tekens in de munt geslagen. Het gouden tientje van Lodewijk Napoleon is een voorbeeld van een munt die alleen een muntmeesterteken heeft.

De muntmeesters beschikken meestal over een eigen muntmeesterteken. Soms gebruiken zij het muntmeesterteken van hun voorganger, aangevuld met een ander symbool. Het eerste gouden tientje van Willem I heeft het muntmeesterteken in de vorm van een fakkel. 

Kwaliteit van gouden tientjes

De kwaliteit van de Nederlandse gouden tientjes verschilt enorm. Vooral bij de 10 gulden munten is dit verschil erg groot. Daarom is de prijs die verzamelaars ervoor willen betalen ook erg verschillend.

De kwaliteit van de munten is vooral belangrijk voor de verzamelaars. Voor beleggers in fysiek goud is de kwaliteit minder belangrijk, omdat zij voor het gehalte en het gewicht van het goud kiezen en niet de staat waarin deze zich bevindt. 

De zeldzaamheid van gouden tientjes

Bij beleggers van fysiek goud wordt de waarde van de gouden munt bepaald door het gewicht en het gehalte. Bij verzamelaars gaat het om de kwaliteit en de verkrijgbaarheid van de munt.

Van enkele munten zijn maar heel weinig exemplaren. Ze zijn maar in kleine oplages gedrukt: hoe lager deze oplage, hoe zeldzamer de munt. Ook het verlies van gouden tientjes door het omsmelten, kan ervoor zorgen dat munt steeds schaarser worden. 

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten:

Gouden tientje 1898

Gouden tientje 1898

€ 333,00
Gouden tientje 1897

Gouden tientje 1897

€ 218,00