• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Maple Leaf 2023 1 troy ounce gouden munt

De gouden Maple Leaf is de officiële beleggingsmunt van Canada. Uitgegeven door de Royal Canadian Mint sinds 1979. Een Maple Leaf kopen beleggers vanwege de uitzonderlijk hoge zuiverheid van 999.9 goud. Deze gouden munt is wereldwijd verhandelbaar en bevat exact één troy ounce puur goud. De Maple Leaf is per stuk te bestellen. De munten worden per 10 stuks in de originele muntenkoker van het munthuis geleverd.


€ 1.893,52

Betaalmogelijkheden

223 op voorraad,bij een groter aantal bedraagt de levertijd 1 à 2 weken.
  • Koop 10 voor € 1.890,52 per stuk
  • Koop 20 voor € 1.887,52 per stuk
  • Koop 50 voor € 1.884,52 per stuk

De gouden Maple Leaf is een beleggingsmunt die al sinds 1979 geproduceerd wordt door de Royal Canadian mint. Deze gouden munt wordt in verschillende formaten geproduceerd, waarvan de 1 troy ounce munt het meest populair is. De gouden Maple Leaf munten zijn geslagen uit 99,99% zuiver goud en hebben in Canada de status van wettig betaalmiddel.

De munt van 1 troy ounce heeft een nominale waarde van 50 Canadese dollars, maar wordt wereldwijd verhandeld voor de goudwaarde. Naast de gouden munt van 1 troy ounce produceert het Canadese munthuis ook al jaren kleinere munten met een gewicht van ½, ¼, 1/10 of zelfs 1/20 troy ounce.

De gouden Maple Leaf is de officiële beleggingsmunt van Canada. Uitgegeven door de Royal Canadian Mint sinds 1988. De Royal Canadian mint heeft drie vestigingen, één in Vancouver, één in Ottowa en één in Winnipeg. Deze vestigingen kunnen het hele jaar door worden bezocht door geïnteresseerde.

Gouden Maple Leaf

Op de voorzijde van de gouden Maple Leaf staat het portret van Queen Elizabeth II, de nominale waarde van de munt en het jaar waarin de munt geslagen is. Op de achterkant van deze gouden munten zien we een esdoornblad, het nationale symbool van Canada. Op de achterkant van de munt staat de tekst Canada en in twee talen de tekst puur goud. In het Engels is dat ‘fine gold’ en in het Frans ‘or pur’. Ook wordt het gewicht van de munt weergegeven. De cijfers 9999 hebben betrekking op de zuiverheid van deze gouden munt, want die is 99,99% goud.

De gouden Maple Leaf heeft een geribbelde rand en is sinds 2015 ook voorzien van een geribbeld oppervlak. Niet alleen is de munt daardoor een unieke verschijning, ook maakt dit patroon het lastiger de munt te vervalsen. In 2013 voegde de Royal Canadian Mint ook al een veiligheidskenmerk aan de Maple Leaf toe, namelijk een klein met laser gegraveerd esdoornblad. De details daarin zijn zo klein dat ze alleen onder een vergrootglas goed te zien zijn.

Populairste gouden munt

Door de veiligheidskenmerken, de hoge zuiverheid en de relatief gunstige prijs is de gouden Maple Leaf uitgegroeid tot de meest populaire gouden munt van dit moment. De munten worden per tien stuks verpakt in een stevige plastic tube, maar het is uiteraard ook mogelijk om deze munten per stuk aan te kopen. Ook hebben we de kleinere Maple Leaf munten in ons assortiment opgenomen.

De gouden Maple Leaf werd in 1979 geintroduceerd als alternatief voor de Zuid-Afrikaanse Krugerrand, die destijds nog niet overal goed verkrijgbaar was vanwege economische sancties tegen Zuid-Afrika. De Maple Leaf munten worden gemaakt van goud uit Canadese goudmijnen, waar veel aandacht is voor de veiligheid van het personeel en het verkleinen van de impact op het milieu.

Gouden Maple Leaf van 100 kilogram

In 2007 onthulde het Canadese munthuis een gouden Maple Leaf munt met een gewicht van 100 kilogram. Deze munt werd grotendeels met de hand gemaakt uit 99,999% zuiver goud. Deze munt is 50 centimeter in diameter en heeft een dikte van 3 centimeter. De nominale waarde van deze gouden munt is $1 miljoen, terwijl de goudwaarde bij de actuele goudprijs bijna vier keer zo groot is.

De Royal Canadian Mint produceert naast de gouden Maple Leaf ook beleggingsmunten van zilver, platina en palladium.

Hoogste zuiverheid van 99,99% goud

Toen de gouden Maple Leaf op de markt kwam had deze munt een zuiverheid van 99,9% goud, maar door verbeterde productietechnieken kon de zuiverheid in 1982 verhoogd worden tot 99,99% goud. Voor sommige verzamelmunten, die in gelimiteerde oplage geproduceerd worden, garandeert de Royal Canadian Mint zelfs een zuiverheid van 99,999%.

Bijzondere versies van de Maple Leaf

Door de jaren heen zijn er verschillende versies van de gouden Maple Leaf in omloop gebracht, zoals de gekleurde munten in 1999 en 2010 en de holografische munten in 1999, 2001 en 2009. Ook zijn er vanaf 2005 bijna ieder jaar speciale varianten van de munt met een zuiverheid van 99,999% goud geslagen. In 2004 verscheen er een bimetalen Maple Leaf serie, met een kern van 99,99% goud en een ring van 99,99% zilver.

Productie gouden Maple Leaf

Sinds 1979 is er meer dan 28 miljoen troy ounce aan gouden Maple Leaf munten geproduceerd. Daarmee is het de meest voorkomende gouden beleggingsmunt na de Krugerrand. De laatste jaren is de Maple Leaf zelfs de meest populaire beleggingsmunt, omdat ze in zeer grote oplage geproduceerd wordt.

Gouden Maple Leaf ten opzicht van Goudprijs

Door de grote vraag naar de Maple Leaf wordt de munt op de goudprijs ingekocht. Deze inkoopprijs is hoger dan de prijs van goudbaren. De inkoopprijs van de goudbaren ligt over het algemeen iets onder de huidige goudprijs. Hierdoor zijn de prijzen van de munt ook hoger per gram dan de prijzen van baren. Wanneer u de munt verkoopt heeft u geen nadeel van de iets hogere prijs. Holland Gold koopt de munten terug voor een prijs die ook hoger ligt dan de prijs die wordt gegeven voor baren.

De munt wordt geleverd in een kunststoffen hoesje. Wanneer er tien tegelijk worden besteld, worden de munten geleverd in een kunststoffen tube.

Meer informatie
Fijn gewicht1 Troy Ounce (31,1 Gram)
AfmetingenØ 30 mm x 2,87 mm
Zuiverheid / Gehalte999,9/1000 - 24 Karaat
Jaar van uitgifte2023
ConditieNieuw
Land van herkomstCanada
MunthuisThe Royal Canadian Mint
VerpakkingZachtplastic muntcapsule, per 10 munten in een tube
Veiligheids kenmerkenJa
Wettig betaalmiddel Ja
Nominale waarde50 Canadese Dollars
Belasting (BTW)Vrijgesteld van BTW
Verzekerde zending mogelijkJa, op locatie naar keuze
Ophalen mogelijkJa, in Alkmaar of Rotterdam
Opslag mogelijkJa, Nederland