• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Krugerrand 1/2 troy ounce gouden munt

De Krugerrand ½ troy ounce is een bekende officiële beleggingsmunt die precies 1/2 troy ounce zuiver goud bevat. De gouden munt werd voor het eerst geslagen in 1967 door de South-African Rand Refinery. De typisch rode kleur wordt veroorzaakt door de toevoeging van koper aan de gouden legering. Van oudsher werd deze alligatie gebruikt voor het Engels kroongoud.


€ 1.017,15

Betaalmogelijkheden

9 op voorraad,bij een groter aantal bedraagt de levertijd 1 à 2 weken.
  • Koop 5 voor € 1.016,15 per stuk
  • Koop 10 voor € 1.015,15 per stuk
  • Koop 25 voor € 1.014,15 per stuk
  • Koop 50 voor € 1.013,15 per stuk

Krugerrand kopen

Het kopen van een Krugerrand is een investering in een zeer gerenommeerde gouden beleggingsmunt. In totaal is er voor 48 miljoen troy ounce aan geslagen Krugerrands verkocht. Daarmee zijn er internationaal meer Krugerrands in omloop dan van welke gouden munt ook. De Krugerrand staat bekend als de klassieker in het goud.

 

De goudlegering van de Krugerrand

De Krugerrand's karakteristieke roodachtige kleur wordt veroorzaakt door het kopergehalte in de goudlegering. De legering bestaat uit 916,67/1000 uit goud en 83,33/1000 koper. De legering zorgt, naast de legendarische "rode gloed", voor een relatief krasbestendige munt. 

Door de gebruikte goudlegering is de munt zwaarder dan een gouden 1/2 troy ounce munt die uit 999,9 fijngoud bestaat. De 1/2 oz Krugerrand weegt 16,978 gram. Beide munten bevatten, ondanks het gewichtsverschil, een volledige ounce fijngoud.

 

Waar komt de naam vandaan?

De naam is afgeleid van de twee woorden Kruger en de rand. Paul Kruger, voormalig president, leefde in 1825 - 1904. Hij was een Zuid-Afrikaanse politicus en militair commandant in de Boerenoorlog, een onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten. Bij de blanke Zuid-Afrikanen werd hij liefkozend "Oom Paul" genoemd. Rand is de naam van de Zuid-Afrikaanse valuta en ook de afkorting voor de Witwatersrand, een zeer goudrijk gebied in de voormalige Transvaal provincie. Het grootste deel van het goud, dat wordt gebruikt voor de gouden Krugerrand munten, komt van het Witwatersrand gebied. Deze naam is dus alles behalve toeval.

 

Technische specificaties Krugerrand (1/2 ounce)

Land van uitgifte: Republiek Zuid-Afrika

Nominale waarde: geen

Materiaal: 22 karaats goud

Au 916,67 ‰ en Cu 83,33 ‰ 

Gewicht: 16,978 gram

Rand van de munt: gekarteld

 

Nominale waarde Krugerrand

De Krugerrand heeft geen nominale waarde, de waarde is afhankelijk van de goudprijs. Toch, is de munt een wettig betaalmiddel in de Republiek Zuid-Afrika. Er zijn slechts twee munten over de hele wereld die geen nominale waarde hebben: de Krugerrand uit Zuid-Afrika en de Mexicaanse Libertad.

 

Het motief 

De voorkant van de Paul Kruger Krugerrand toont het portret. Het marginale opschrift luidt "South Afrika" in het Engels en "Suid-Afrika" in het Zuid-Afrikaans. Op de achterkant is een antilope, het nationale dier van Zuid-Afrika, afgebeeld. Andere inscripties op de belegginsmunt: "Krugerrand", het jaargang, evenals "FYNGOUD" en "FINE GOLD 1/2 OZ" in het Engels en Zuid-Afrikaans. De rand van de munt is gekarteld. Het motief van Paul Kruger komt van Otto Schulz, de voorkant met de antilope is ontworpen door Coert Steynberg.

 

Krugerrand: populaire beleggingsmunt

De Zuid-Afrikaanse Krugerrand is vanwege de crisis op de financiële markten populairder dan ooit tevoren. De Rand Refinery, de Zuid-Afrikaanse producent van de gouden beleggingsmunt, draait op volle capaciteit om te kunnen voldoen aan de vraag uit de goudmarkt. Met deze aanhoudende vraag en grote naamsbekendheid biedt de Krugerrand een veilige haven ten tijde van crisis. Het is een munt die wereldwijd wordt verhandeld en waarvan wordt gezegd dat deze munt in vrijwel elke portefeuille van een belegger in edelmetalen aanwezig is.

Meer informatie
Fijn gewicht1/2 Troy Ounce (15,6 Gram)
Totaal gewicht16,97 Gram
AfmetingenØ 22,07 mm x 2,22 mm
Zuiverheid / Gehalte916,7/1000 - 22 Karaat
Jaar van uitgifteDiverse jaartallen
ConditieNieuw
Land van herkomstZuid-Afrika
MunthuisThe South African Mint
VerpakkingZachtplastic muntcapsule
Veiligheids kenmerkenJa
Wettig betaalmiddel Ja
Nominale waarde-
Belasting (BTW)Vrijgesteld van BTW
Verzekerde zending mogelijkJa, op locatie naar keuze
Ophalen mogelijkJa, in Alkmaar of Rotterdam
Opslag mogelijkJa, Nederland