Actuele koersen (kg):
Goud €59.732
Zilver €729
    
Terug

1 Dukaat Oostenrijk

Tijdelijk niet leverbaar
1 Dukaat Oostenrijk

De 1 Dukaat Oostenrijk is geslagen rond 1915 in Oostenrijk. De munt is een naslag van de originele Oostenrijkse dukaten. Deze dukaten kennen een lange geschiedenis. De 1 Dukaat Oostenrijk is geslagen in goud met een zuiverheid van 986/1000 oftewel 23,6 karaat. De munt weegt 3,49 gram en zijn vooral populair als beleggingsdukaten. De dukaat heeft een diameter van 20 mm en is 0,8 mm dik.

De Oostenrijkse Dukaten danken hun creatie aan een lange rijke geschiedenis die het munttype met zich mee draagt. De originele dukaten zijn geslagen in 1140 door de opdrachtgever Rogger II van Sicilië.
Pas in de 16e eeuw begon Oostenrijk haar eigen dukaten te produceren. Vanaf dat moment werden de Oostenrijkse dukaten het officiële betaalmiddel in Oostenrijk, dit duurde tot 1858. In dit jaartal leek de Oostenrijkse munt zijn populariteit als wettig betaalmiddel te verliezen, deze werd gered door de keizer van Oostenrijk. In 1857 gaf hij een proclamatie tot goedkeuring van de Oostenrijkse Dukaat voor verdere productie als handelsmunt.

Op de voorzijde van de Oostenrijkse Dukaat staat een afbeelding van de Oostenrijkse keizer en koning van Hongarije, Franz Josef I. Hij was de laatste grote monarch van Europa. Hij reageerde meer dan Oostenrijk en Hongarije voor gedurende 70 jaar tot aan zijn dood in 1916. Op de achterzijde van de dukaat staat een afbeelding van een felle tweekoppige keizeraren van de Habsburgse dynasty. Deze afbeelding is gekozen omdat de Habsburgse keizers geloofden dat zij het Heilige Roomse Rijk geërfd hadden en dus ook de wereld. Daarom ontwierpen ze een dubbele geleide adelaar die in staat was om op hetzelfde moment zowel naar het westen als het oosten te kijken. De adelaar houdt een zwaard en een scepter in zijn rechter klauw en een kruisdragende kroon in de linker.

Meer informatie
Specificaties
Fijn gewicht3,43 Gram
Totaal gewicht3,49 Gram
AfmetingenØ 21 mm x 0,7 mm
Zuiverheid / Gehalte986/1000 - 23,7 Karaat
Jaar van uitgifte1528-1915
ConditieEerder in omloop geweest
Land van herkomstOostenrijk
MunthuisMünze Österreich (De Oostenrijkse Munt)
 
VerpakkingZachtplastic muntcapsule
Veiligheids kenmerkenNee
Wettig betaalmiddel Nee
Nominale waarde1 Oostenrijkse dukaat
Belasting (BTW)Vrijgesteld van BTW
Verzekerde zending mogelijkJa, op locatie naar keuze
Ophalen mogelijkJa, in Alkmaar of Rotterdam
Opslag mogelijkJa, in Nederland
Hulp nodig?
Neem contact op
Edelmetaal Adviseur
Edelmetaal Adviseur
Goud biedt bescherming in tijden van inflatie
Goud biedt bescherming in tijden van inflatie
Op lange termijn behoudt goud haar waarde, terwijl valuta stevig aan koopkracht verliest. Een voorbeeld van het waardevaste vermogen van goud is dat u 2.000 jaar geleden een maatpak kon kopen voor één gouden munt en dat nu nog steeds het geval is.
Goud is een verzekering tegen een systeemrisico
Goud is een verzekering tegen een systeemrisico
De goudreserves bij centrale banken fungeren als dekking van een geldsysteem. Volgens DNB is goud een ‘vertrouwensanker’: “Als het hele financieel systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.“
Goud is een steunpilaar in de beleggingsportefeuille
Goud is een steunpilaar in de beleggingsportefeuille
Goud versterkt de portefeuille door het lange termijn rendement en diversificatie. De traditionele rol als veilige haven betekent dat goud in tijden van crisis een troef is, die tegengesteld beweegt tegenover de rest van de portefeuille.
Prijshistorie product