Buidel 25 x gouden tientje Wilhelmina

Deze buidel is een voordeelverpakking van 25 x 10 gulden Wilhelmina munten. Omdat deze munten in een voordeelverpakking worden aangeboden zijn ze proportioneel goedkoper dan beleggingsmunten. Dit product wordt eenmalig aangeboden bij Holland Gold en is beperkt beschikbaar. De buidel bevat een fijngewicht van 151,2 gram goud.

€ 5.460,00
Tijdelijk niet leverbaar

Algemene informatie

Het gouden Wilhelmina tientje werd geslagen van 1892 tot 1933. De munt is geslagen in vier verschillende uitvoeringen. De eerste serie is geslagen van 1892 tot 1897. Hier is Wilhelmina nog een jong meisje. In 1898 is er een nieuwe serie uitgebracht. In dit jaar werd Wilhelmina 18 en besteeg ze de kroon. Deze nieuwe serie bestaat uit een oplage van 99.239 gouden tientjes met daarop een afbeelding van Wilhelmina met een tiara. Dit tientje is schaarser en is daardoor duurder dan de latere types. Op de gouden tientjes van 1911 tot 1917 staat Wilhelmina afgebeeld met een prachtige hermelijnen mantel. Van dit type zijn er 8,9 miljoen geslagen. De laatste serie gouden tientjes werd geslagen in de periode van 1925-1933. Hier is de vorstin inmiddels al aardig op leeftijd. Van het laatste exemplaar zijn er maar liefst 12 miljoen geslagen.

Het gouden tientje Wilhelmina heeft een bruto gewicht van 6.72 gram en een zuiverheid van 900/1000 (21,6 karaat). Door deze twee feiten heeft het Wilhelmina muntje een fijngewicht van 6.048 gram. De munt is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt.

Buidel

Het gouden tientje Wilhelmina wordt nu uitgebracht in een unieke buidel. In deze buidel zijn maar liefst 25 stuks te vinden van het Wilhelmina muntje. Met dit voordeelpakket koopt u nu extra voordelig gouden munten en bovendien naar verhouding goedkoper dan ieder andere beleggingsmunt. De Wilhelmina munten worden in willekeur in de buidels gestopt, het is dus niet mogelijk om een voorkeur te geven welke jaartallen u wilt ontvangen.

Geschiedenis

Het gouden tientje werd tijdens de dubbele standaard geslagen in Nederland. De dubbele standaard is een geldstelsel waarbij de waarde van de munt wordt bepaald door de goudprijs en de zilverprijs. Tijdens deze periode was het gouden tientje een wettig betaalmiddel. De dubbele standaard handhaven bleek in de praktijk te lastig en werd vervangen door de zilveren standaard. Hierna is het gouden tientje verdwenen uit het muntstelsel. Wel werden er negotiepenning geslagen die geen waardeaanduiding hadden. In 1875 werd de goudstandaard ingevoerd in Nederland. Na deze gebeurtenis is het gouden tientje weer in productie genomen als wettig betaalmiddel. De waarde van de munt stond toen gelijk aan de waarde van het goud. Het gouden tientje staat symbool voor het tijdperk van de goudstandaard. Deze muntstukken werden tot en met 1933 geslagen en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds zeer gewild. Helaas is de goudstandaard losgelaten in 1936 en vervangen door een ongedekt geldsysteem.

Meer informatie
Afmetingen Ø 22.50 mm
Zuiverheid 900/1000
Oplage munt n.v.t.
Jaartal van munt n.v.t.
Swiss opslag Nee