• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.512 | Zilver: €722

1:00

41. Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs?

Gouden munten en baren zijn normaal gesproken duurder dan de actuele goudprijs omdat er verschillende factoren zijn die van invloed zijn op de prijs van deze producten. Hieronder vindt u een aantal redenen waarom gouden munten en baren duurder zijn dan de goudprijs/spotprijs:

  1. Fabricagekosten: Om gouden munten en baren te produceren zijn er verschillende kosten van toepassing zoals het smelten, gieten, raffineren en polijsten van het goud. Deze kosten worden opgeteld bij de goudprijs, waardoor de prijs van de gouden munten en baren stijgt.

  2. Verkoopkosten: Naast de fabricagekosten zijn er ook verkoopkosten zoals: marketing, verpakking en distributie. Deze kosten worden eveneens opgeteld bij de goudprijs.

  3. Schaarste en vraag: Gouden munten en baren zijn soms schaarser dan de actuele goudprijs, wat betekent dat er meer vraag is naar deze producten dan er beschikbaar is. Dit kan leiden tot een hogere prijs dan de goudprijs.

  4. Kwaliteit en certificering: Gouden munten en baren van hogere kwaliteit of met speciale certificeringen zijn duurder om te maken. 

Kortom, de hogere prijs van gouden munten en baren ten opzichte van de goudprijs wordt bepaald door verschillende factoren, zoals fabricagekosten, verkoopkosten, schaarste, vraag, kwaliteit en certificering.

>> Terug naar het overzicht