• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.577 | Zilver: €723

1:00

50. Komt goud ooit weer terug als geld?

Het is twijfelachtig of goud ooit weer zal terugkeren als geld. Geld is door de tijd heen geevolueerd tot een boekhoudkundig systeem, waarin het geld zelf geen intrinsieke waarde meer hoeft te hebben. De intrinsieke waarde zit in de productieve capaciteit van de samenleving die de munt gebruikt en de garantie van de overheid dat de munt door iedereen geaccepteerd dient te worden en gebruikt moet worden als middel om belastingen te betalen.

Het succes van ongedekt fiat geld blijkt wel uit het feit dat geen enkel land in de wereld vandaag de dag nog gebruik maakt van een goudstandaard of een andere vorm van koppeling tussen goud en geld. Volgens de voormalig topman van de Amerikaanse centrale bank Alan Greenspan is de terugkeer naar een goudstandaard nergens op de horizon te bekennen en zijn er vandaag de dag nog maar weinig mensen die pleiten voor een terugkeer naar een dergelijk geldsysteem.

Desondanks is goud altijd een waardevol goed geweesten dat zal waarschijnlijk ook wel zo blijven. In een wereld van vlottende valuta en schommelende wisselkoers behoudt fysiek goud waarde. Goud is bezit, terwijl geld juist een claim op bezit (schuld) is.

>> Terug naar het overzicht